Opmaaktips voor het opmaken van jullie trouwkaart

Al onze kaartjes zijn met liefde en zorg opgemaakt. We streven naar de juiste verhoudingen en kleuren. Uiteraard kan het kaartje opgemaakt worden naar jullie eigen wensen. Hou daarbij wel rekening met de onderstaande tips en tricks!

Om het makkelijk te maken hebben we hieronder een omsomming gemaakt van de verschillende onderwerpen.

Lettergrootte
Clip-art
Eigen foto's
Afbeeldingen
Uitlijning
Kaders in je kaart
Achtergronden met 1 kleur
 

Achtergronden met een patroon
Achtergronden met een afbeelding
Verwijderen oude achtergrond
Uitvullen achtergronden
Kleuren op je scherm
Het eindresultaat
Goede balans met kleur

   

LETTERTYPES

Aantal lettertypes
Voor een mooi en rustig beeld, gebruiken wij meestal maximaal 2 a 3 lettertypes. Een klassiek of strak lettertype voor de basis tekst en een uitbundig lettertype voor de namen en datum.

Lettergrootte
Vaak gebruiken we lettergrootte 12 in ons dagelijks leven. Echter bij onze kaarten is dit vaak een kleinere lettergrootte. Dit doen we expres aangezien een kaart ook kleiner is en dit wordt dan ook kleiner opgemaakt. Maak daarom teksten niet te groot en hou daarbij in de gaten dat een sierlijk lettertype kleiner uit kan vallen dan een standaard lettertype.

Een tip! maak standaard teksten wat kleiner op en overige teksten die juist moeten opvallen zoals jullie namen, trouwdatum, gedichtje of naam van jullie kindje. Daarnaast hou rekening met het uiteindelijke kaarttype wat je kiest. Bij bestellen kies je het uiteindelijke formaat en alles van je kaart word dan verkleind of juist vergroot.

 

AFBEELDINGEN, FOTO'S EN CLIPARTS

Afbeeldingen
Bijvoorbeeld krijtbord, kraft, ombre, aqaurel, bloemen etc.
In de editor kies je bij AFBEELDING EN VERSIERINGEN, in het bovenste selectieveld voor ACHTERGRONDEN.
Hier vind je alle achtergronden die niet uit één (of twee zoals bij een patroon) kleuren bestaat maar uit meerdere kleuren of kleurverloop.

Clip-art
Een clipart is een afbeelding die uit één kleur bestaat en deze kleur kun je aanpassen. Er zitten een aantal standaard kleuren in ons tool maar met bijvoorbeeld een Color Picker kan je gemakkelijk een eigen kleur kiezen. Je hebt dan een (hexadecimale) kleurcode nodig. Deze vul je in het tool in het veldje boven de Pas toe button (het veld met # en dan 6 cijfers en/of letters).

Eigen Foto's
Let er op bij het toevoegen van een eigen foto dat deze van een hoge kwaliteit is. Dus zo groot als de kaart ook daadwerkelijk is, in 300 dpi.
Als je een eigen foto als achtergrond gebruikt zorg dan dat deze iets groter is dan de kaart. Dit doe je door de afbeelding te verschuiven naar de linkerbovenhoek zodat je rechts onderin het blauwe vergoot/verklein icoontje ziet staan. Trek de afbeelding nu groter.
Maak de afbeelding groter dan de afmeting van de kaart en positioneer hem dan in het midden.
Twijfel je of je foto groot genoeg is of wil de foto bewerkt hebben? Neem dan contact met ons via het contactformulier.

 

UITLIJNING

Boven de kaart in het tool kan je het Hulpraster aan (en uit) zetten. Door hier op te klikken verschijnt er een ruitpatroon op de kaart.
Zo kan je teksten en andere elementen uitlijnen door ze bijvoorbeeld op dezelfde hoogte te plaatsen. Of elementen even groot te maken.

Een goede uitlijning van de tekst zorgt voor een helder opgestelde verdeling van de kaart.
Daarnaast is het erg belangrijk dat tekst minimaal 5 mm van de kant af wordt gezet, het kan namelijk zo zijn dat tekst welke te dicht op de kant is gezet wordt afgesneden en helaas zorgt dit voor niet gewenste resultaten. Automatisch krijg je een kleine preview van de 5mm als je dicht bij de rand komt met ontwerpen.

 

Kaders op kaart

Heb je een kader op de kaart geplaatst? Zorg dan dat deze niet te dicht op de rand staat. Zet het kader aan alle zijde minimaal 5mm van de randen af. Dit is de minimale marge die wij hanteren bij het plaatsen van kaders op de kaart.

 

ACHTERGROND

Voor de achtergrond zijn er verschillende mogelijkheden:

Eén kleur
In de editor kies je bij ACHTERGROND, in het tabblad KLEUR voor de gewenste kleur. Deze kleur wordt nu als achterste laag op de kaart gezet. Je kan ook een custom kleur invullen; vul hiervoor de hex- kleurcode in van je kleur. 

Een patroon bestaande uit twee kleuren
In de editor kies je bij ACHTERGROND, in het tabblad PATROON voor het gewenste patroon. Het patroon bestaat altijd uit twee kleuren; de voorgrond en achtergrond.

Een afbeelding
Bijvoorbeeld krijtbord, kraft, ombre, aqaurel, bloemen etc.
In de editor kies je bij AFBEELDING EN VERSIERINGEN, in het bovenste selectieveld voor ACHTERGRONDEN.
Hier vind je alle achtergronden die niet uit één (of twee zoals bij een patroon) kleuren bestaat maar uit meerdere kleuren of kleurverloop.
Klik op VOEG FOTO TOE om een eigen foto/afbeelding toe te voegen. Selecteer de gewenste achtergrond en kies voor uitvullen. Plaats de achtergrond naar de achtergrond met het knopje.

 

EXTRA TIPS ACHTERGRONDEN

Verwijderen oude achtergrond
Een achtergrond uit één kleur of een patroon wordt altijd helemaal als achterste laag geplaatst.
Als er een afbeelding als achtergrond is geplaatst (welke uitgevuld is over de gehele kaart) dan zie je jouw gekozen achtergrond niet, omdat de afbeelding er voor komt te staan. De laag met de 'oude' achtergrondafbeelding moet dan eerst verwijderd worden.
Het kan zijn dat de achtergrond en/of afbeeldingen is vast gezet in het ontwerp en dat deze niet van kleur te veranderen zijn.
Neem daarvoor contact op!

Uitvullen achtergronden
Verder is het belangrijk om te weten dat je gebruikt maakt van het uitvullen bij losse achtergronden. Bij onze kaarten zit een onzichtbare rand van 3mm welke wel gedrukt wordt. Dit zorgt ervoor dat je afbeeldingen in volledige kleur aflopend gedrukt wordt. Vul je een afbeelding niet uit lijnt, heb je kans op witte randen. De marge is te zien als je een afbeelding sleept op de rand. Er is een handige tool voor om je afbeelding uit te vullen. 

 

OVERIGE TIPS

Kleuren op je scherm
Kleuren kunnen op het scherm afwijken! Wij raden altijd een proefdruk aan om de kleuren te kunnen beoordelen. Ook kunnen kleuren per papiersoort afwijken.

Het eindresultaat
Bekijk het resultaat van je opmaak altijd via de opmaakmodule. Pas dan krijg je echt een goed overzicht van de opmaak.

Goede balans met kleur
Probeer niet meer dan 2 of 3 kleuren te gebruiken, anders wordt het te druk. De kleuren die in de editor worden weergegeven zijn echt drukkleuren. Dus de kleur goud is echt een kleur gedrukt wordt en geen echt goud!
Wil je dit wel? Neem dan contact op via de designstudio!