Veelgemaakte fouten op trouwkaarten

Trouwkaart voor een chique bruiloftEen spelfout op je trouwkaart wil je liever niet ontdekken als je trouwkaart al de deur uit is.

Inmiddels heb ik, Marjolein eigenaresse van Leintjes al veel voutjes voorbij zien komen. Daarom heb ik deze handige checklist voor jullie gemaakt, zodat je alles kan nalopen en straks alles goed op je trouwkaart staat!



VOORKOM DUS SPEL- EN VORMFOUTEN EN CHECK DEZE LIJST

 
1. TIJDEN

Het schrijven van tijden kan op vele manieren worden gedaan. De Nederlandse wijze is en dus ook de correcte wijze van schrijven is: 15.00 uur. Hierbij wordt geen dubbele punt gebruikt. Je kan wel een dubbele punt gebruiken als je geen uur erachter vermeld, je gebruikt dan de digitale tijd. Je kan deze twee dus niet met elkaar combineren.
 

2. VERMELDING VAN MAAND EN DAGEN

Bij het vermelden van de maand wordt erg vaak een hoofdletter gebruikt omdat men denkt dat de maand belangrijk is dus met een hoofdletter en dus niet juist. Maanden in de Nederlandse taal schrijf je dus met een kleine letter. Dus je schrijft dus vrijdag 2 februari 2024 , dit is de correcte wijze.
 

3. HOOFDLETTERS BIJ TROUW- EN FEESTLOCATIES

Er bestaat wat onduidelijkheid over wanneer je een locatie met een hoofdletter of een kleine letter gebruikt. Als je trouwt op een kasteel of landgoed gebruik je als je de volledige omschrijving gebruikt inclusief de naam van de locatie hoofdletters. Dus je schrijft bijvoorbeeld: Landgoed Huis de Voorst. Mocht je het woord kasteel of landgoed in de tekst gebruiken zonder de naam dan schrijf je het met een kleine letter. Dan schrijf je bijvoorbeeld: Wij beleven onze trouwdag op ons eigen landgoed.
 

4. GEEF JE ELKAAR HET JA-WOORD OF JAWOORD

Je schrijft jawoord aan elkaar en op deze wijze. Dus geen hoofdletter en geen streepje tussen ja en woord.



5. IS HET CADEAUTIP OF CADEAU-TIP

Willen jullie een cadeau ontvangen voor jullie bruiloft dan vraag je om een cadeautip of kadotip. Je schrijft het aan elkaar zonder streepje. Het is we handig om dan bij je cadeautip of kadotip een bestemming te vermelden als je een bepaald doel hebt zoals een bijdrage voor de huwelijksreis.
 

6. WIJ EN WE IN 1 TEKST

Het gebruik van we en wij in 1 tekst staat niet heel netjes, het is niet echt een fout maar meer een schrijfvorm. Maak een keuze welke vorm jullie willen gebruiken. Daarnaast staat het niet helemaal netjes om elke zin met we of wij te beginnen, probeer dan je zin anders op te bouwen zodat het beter zintechnisch loopt.



7. PUNTEN VERGETEN

Gebruik je in je tekst een hoofdletter dan sluit je af met een punt. Gebruik je een opsomming onder elkaar in je tekst dan gebruik je geen hoofdletter en dus ook geen punt.
 

8. TOASTEN OF TOOSTEN

Toosten schrijf je met dubbel oo dus niet met oa anders ga je proosten met een cracker ;-)
Een toost uitbrengen doe je dus door te toosten.



9. PERSOONSVORM - WIE STUURT DE UITNODIGING?

Let goed op met uit welke persoon je de uitnodiging stuurt naar je gasten. Als je gaat trouwen heb je het over een stel die gaat trouwen dus de 3e persoon meervoud. Goed is daarom Wij, Veronique gaan trouwen op....
Niet goed is Veronique en Jasper gaan trouwen dan maak je er namelijk een 1e peroon meervoud van.
Om je op weg te helpen heb ik de leukste begin- en openingszinnen voor je op een rijtje gezet.


10. SCHRIJFWIJZE DEO VOLENTE

Veel bruidsparen gebruiken D.V. verkeerd het is namelijk niet juist om het woordje op voor D.V. te plaatsen. Schrijf je Deo volente voluit dan gebruik je 1 hoofdletter.